Microsoft Build 2016 (Dutch)

Dit jaar zijn we met zes Info Supporters afgereisd naar San Francisco voor de Build conferentie. De keynote op dag 1 stond vooral in het teken van Windows 10 (met als coolste aankondiging Bash shell op Windows), X-Box, Hololens en de hele ‘conversation as a platform’ strategie met de Cortana Intellligence Suite. Onderdeel van deze suite is Cognitive Services, een verzameling van intelligente APIs waar je oplossingen mee kunt bouwen die natuurlijke communicatie methodes ondersteunen zoals bijvoorbeeld stemherkenning. In dotnetFlix aflevering 34 gebruiken we Cognitive Services om queries in natuurlijke taal te ondersteunen.

Dag 2 was meer gericht op de hardcore developers. Scott Guthrie opende de keynote met als onderwerp ‘building the intelligent cloud’. Altijd weer leuk om te zien welke cijfers Guthrie laat zien over Azure. Zo worden er inmiddels maar liefst meer dan 1.4 miljoen SQL databases gehost in Azure. Ook opvallend is de snelle groei van de Azure data centers. Op dit moment zijn er 30 unieke Azure regio’s over de hele wereld (meer dan de data centers van AWS en Google Cloud bij elkaar opgeteld). Ter vergelijking; ten tijde van de Build 2015 conferentie waren er 19 regio’s beschikbaar.

Voor de oplettende kijker zat er nog een foutje in de keynote. Azure Container Service (ACS) maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze containers te draaien in Azure. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bestaande open source oplossingen zoals Docker en Apache Mesos. ACS biedt echter nog geen ondersteuning voor Windows containers zoals in de keynote gemeld werd. Het is nog onduidelijk hoe deze ondersteuning eruit gaat zien, maar we zullen minstens moeten wachten totdat Windows Server 2016 beschikbaar is. We hebben nog geprobeerd iemand dit te laten bevestigen op camera, maar dat is niet gelukt.

Een compleet nieuwe Azure dienst die is aangekondigd is Azure Functions. Dit is de tegenhanger van het Lambda framework van Amazon. Met Azure Functions kun je ‘on-demand’ code draaien die reageert op events. Wat dat betreft lijkt het erg op de Web Jobs functionaliteit die nu al onderdeel is van Azure App Services. Er is echter een groot verschil in het prijsmodel: bij Azure Functions hoef je alleen te betalen voor de compute resources terwijl de code events aan het afhandelen is.
Microsoft heeft ook de publieke beschikbaarheid van Azure Service Fabric aangekondigd – which is awesome! Service Fabric is een gedistribueerd applicatie platform dat het mogelijk maakt om applicaties te hosten die zijn opgebouwd uit microservices. Mark Fussell, program manager in het core Azure team, was beschikbaar om voor onze dotnetFlix camera te verschijnen. Het gesprek is te zien in dotnetFlix aflevering 35.

Zoals verwacht kwam ook de acquisitie van Xamarin ter sprake. Na een korte demo van Miguel De Icaza werd aangekondigd dat Xamarin voor Visual Studio tegenwoordig kostenloos te gebruiken is. En dan niet alleen voor de betaalde Visual Studio versies, maar zelfs voor Visual Studio Community Edition. Het mag duidelijk zijn dat Microsoft graag zoveel mogelijk ontwikkelaars op hun platform ziet, ook als die Android en iOS applicaties ontwikkelen. De Xamarin runtime wordt ook open source, wat de positie van .NET als een open platform versterkt.

Ondanks dat er niet heel veel nieuwe zaken aangekondigd zijn zien we wel steeds meer diensten die volwassen worden en publiekelijk beschikbaar zijn. Dit betekent dan ook dat we deze diensten steeds meer voor onze klanten in productie kunnen gaan inzetten.

Advertisements